Ny DR-guide: Stater 'henretter', terrorgrupper 'myrder'
Danmarks Radio har skrevet en række
sprog-guides, der skal
øge den sproglige bevidsthed blandt radioens medarbejdere. Indholdet er nyttig læsning, og rummer blandt andet en række overvejelser om sprogets rolle ved omtale af krig og konflikt.
Guiderne er belærende, men stiller oftest meget åbne spørgsmål uden klare svar. Nogle få steder dikterer guiden dog, så det lugter af Den Kolde Krigs censorer: "
En stat, der begår drab på sine indbyggere med hjemmel i statens love, 'henretter'. Hvad enten lovene er sympatiske eller ej. Militser, terrorbevægelser og andre ikke-statslige grupper 'henretter' ikke, de derimod 'dræber', 'myrder' eller 'slår ihjel'".
Logikken bag er at ville undgå værdidomme, så det virker underligt at anbefale et ladet ord som
myrde til at beskrives ikke-statslige myrderier
neutralt. Dansk militærs brug af "legale" drab i diverse krige ser også ud til at påvirke Statsradiofoniens afvejninger, hvor det åbenbart er nødvendigt med en lang udredning om forskellen på
snigskytte, finskytte og
skarpskytte. Det indskærpes, at kun de sidste to begreber må bruges om "
hærens egne soldater, der har modtaget træning" - men dog også at "
ordenes betydning kan overlappe".
Modsat bør ord som
ondskabens akse og
slyngelstat kun bruger i citat med klar afsender, da de er "
nedsættende og i høj grad tendentiøse". I eksempler med såkaldte
tendensord efterspørges omhu, så der skelnes mellem
militær kampagne og
bombninger. Det uddybes, at der er forskel "
på en 'militant gruppe', en 'milits', en 'terrorcelle', en 'oprørsgruppe', en 'separatistbevægelse' og på 'krigsherre' og 'militsleder'".
En god pointe er at "
'folkemord' er et juridisk begreb, det er 'krigsforbrydelse' også". DR anbefaler, at "
man bruger begrebet i overensstemmelse med FNs definition", hvorimod
"'folkemord' ifølge Den Store Danske har en bredere betydning end 'folkedrab'". AMK har tidligere grebet fat i diverse ministres misbrug af disse begreber, hvilket udløste en FN-skideballe til de ansvarlige.
En af guidens længste definitioner er om
terror, hvor DR "
anbefaler, at man bruger ordet med forsigtighed og så vidt muligt kun i citat", da "
ordet og dets nøjagtige betydning er omstridt" - da der kan være uenighed om hvorvidt der ved den slags myrderier er "
tale om 'terrorisme' (negativ valør) eller fx 'frihedskamp' (positiv valør)". Guiden tillader sig at nævne de jødiske terrorgrupper "
forud for Israels dannelse i 1948", og så for balancens skyld "
Hizbollahs væbnede kamp mod israelske tropper og civile mål i Israel".
Her huskes høfligt på, at det også kan være "
et sygt menneskes handling, selvom voldshandlingen i øvrigt har terrorens kendetegn". Men der blev ikke plads til at omtale ubalancen mellem, at "muslimske" galninge kronisk kaldes terrorister, mens deres "kristne" kollegaers tilsvarende handlinger mest bortforklares med "mentale problemer".
Et andet eksempel er, at "
inden for militæret kan man støde på begrebet 'at rense op'". Det "
betyder at rydde et område for fjender og fjendtlige våben, om nødvendigt ved at slå ihjel", og så spørges der uden svar: "
Findes der et begreb, der dækker præcis det samme?" Konklusionen lyder lidt henkastet, at "
vi bør finde en anden måde at sige det på".
Tom Vilmer Paamand - april 2018
Flere historier fra 2018...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> Pas på Kinas indflydelse - men hvad styrer din forargelse?Kinesiske Huaweis produkter bør ikke benyttes herhjemme i kritisk infrastruktur. Det er
budskabet fra en række danske politikere med SF i spidsen, efter at USA har udsendt en lignende advarsel. Venstre er enige, og argumenterer med at kinesisk lov kan pålægge enhver virksomhed at hjælpe staten med at lure.
Kinas overvågning af egne borgere er skræmmende
virkelighed, så der er gode grunde til at undersøge, om landet tilsvarende misbruger sin rolle som samlehal for alverdens elektronik. Alligevel kan det undre, at Venstre er så opmærksom på at Kina måske kunne kikke med gennem sine dimser, men stort set ikke reagerer på, når
USA gør det samme. Og alle lader til at have glemt forløbet op til at USA advarede verden mod at benytte netop Huawei, hvilket først skete, da en NSA-infiltration mod firmaets fabrikker
mislykkedes:
"
A NSA special-operations unit bored into the company's technical data, eventually compromising servers holding source code for the firmware that runs the routers and switches Huawei builds for large corporations and telecommunications companies.
The goal was to build secret backdoors or security flaws into the source code, which Huawei would then build into its own products and distribute to a customer base so large that Huawei boasts that its products connect a third of the world's population."
NSA ville givet have anbefalet Huawei til os alle, om dette projekt fra 2010 med at liste en trojansk hest ind i firmaets produkter fortsat var lykkedes. Og vi kan naturligvis være helt sikre på, at ethvert produkt som NSA anbefaler, rummer
bagdøre til USAs egen overvågning.
Den danske efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed
ønsker ikke at gribe ind mod Huawei endnu, da hverken USA eller
andre har fremlagt konkrete beviser. Alligevel står danske politikere i kø for advare mod en mulig rød fare, samtidig med at de er påfaldende tavse om den dokumenterede risiko i fx
NSA-infiltrerede produkter fra firmaer som IBM, Maxtor, Samsung, Seagate, Toshiba og Western Digital.
Som altid er det interessant at spørge, hvad der mon styrer vores fælles forargelse!
...
Aktuelle Indlæg
...
Indlæg fra 2017
...
Indlæg fra 2016
...
Indlæg fra 2015
...
Indlæg fra 2014
...
Indlæg fra 2013
...
Indlæg før 2013