Aldrig Mere Krig Pacifisme er en livsholdning
<   Se alle Aktuelle Indlæg.
Share button


Hævnen hører ikke hjemme på museum for ofre
Fredsbilleder... Effekter fra Navy Seal Team 6, der dræbte Osama bin Laden, er kommet med på det amerikanske 9/11 Memorial Museum, og det vækker debat. Skribenten Ale-xander Nazaryan fra Newsweek finder det upassende at blande dette drab sam-men med mindet om de mange uskyldige ofre: "De gode fyre vandt, siges det triumferende. Det tog lang tid, men vi fik vores hævn, og kan nu slappe af. Men det er malplaceret at blande hævnen ind i, hvad der skulle være et rum for stille eftertanke og bøn. Jo mindre heroisk en fortæl-ling, jo mere almindelige ofrene fremstår, jo tættere føler vi for dem."
Tom - december 2012

Flere historier fra 2012...
Herunder er en enkelt - klik dig videre til resten...


>  Den danske sang... er militaristisk
En ung blond forfatter prøver at genstarte debatten om racisme i den danske sangskat, atter baseret på sangen om en "ung blond pige". Men det er underligt, at kritikken af vore nationale hymner forsimples til et fokus på hårfarve, mens den øvrige og langt mere brutale nationalisme i sangenes propaganda oftest overses i dag.
Vore svulstige og meget fortidige sange himler nemlig op om nationens storhed, ofte militaristisk baseret på påstået kampevne. Den danske sang har nemlig "klang af klokke, af sværd og skjold", for "kunst og kamp kræver stadig stål" i et "alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes". Ordene er fine eksempler på den voldelige nationalisme, som vi og vore børn lokkes til at besynge gennem livet - og samtlige citater er fra netop den omtalte sang.
Selv om de fleste nok kender Kai Hoffmanns "Den danske sang er en ung blond pige", gælder det for mange kun for titlen. Sangen er derfor et rigeligt nemt samlingspunkt for debat, men en sådan tidsbunden racisme sværter de fleste ældre sange. Omend titlen i dette eksempel er ret uskyldig, for sangens ord glemmer fx også at hylde de rødhårede drenge.
Debatten har dog et lyspunkt, nemlig at opmuntre folk til at lytte kritisk til, hvad der ligger i en sangs tekst. For militarismen plager disse kampsange - med glade ord som da "gotens hjelm og hjerne brast". Mange har just afsunget tilsvarende flovheder om "Brødre, lad våbnene lyne", og vil snart også kunne samles om at "Vi vil fred her til lands", men desværre med "sværdet i hånd".
Danmarks voldsdominerede sange afspejler desværre en virkelighed, der er værre end da de blev skrevet - med vor nyere regeringers bombeglade adfærd rundt om i verden. Men brutalitet bør ikke hyldes, og gode poeter burde fremelske fredeligere fællessang.
Tom Vilmer Paamand - maj 2021


... Aktuelle Indlæg
... Uaktuelle Indlæg

AldrigMereKrig.dk ©2021