Aldrig Mere Krig Pacifisme er en livsholdning
menu
<   Se alle Aktuelle indlæg.
Share button


Danske våbenfabrikker støttes gennem nyt smuthul
Fredsbilleder...
"Hvis ikke der kommer arbejdspladser i Danmark, bliver der ikke købt nye krigsfly", lød det fra forsvarsministeren. Politikerne lover fortsat milliardstøtte til våbenfabrikkerne, selv om EU prøver at stoppe muligheden for at skrive modkøb ind i våbenkontrakterne. Modkøbet betyder at vi betaler overpris for de indkøbte våben, og at pengene bruges som bistand til den hjemlige industri. Dette er normalt ulovligt efter frihandelsaftalerne, men "strategisk vigtige" indkøb har været undtaget - det drejer sig mindre om behovet for at styrke forvaret, og mest om industristøtte.
Denne mulighed har den danske stat groft udnyttet - og det ser desværre ud til alligevel at kunne fortsætte gennem et klodset smuthul. EU forbyder Danmark at kræve modkøb - men forbyder ikke at sælgeren tilbyder det. Så... hvis våbenpusheren helt tilfældigt gætter på, at modkøb kunne være et fordelagtigt forslag, har Danmark retten til at sige Ja Tak. Uanset hvor fiktivt dette lyder, er det ikke meget mere fiktivt end den forrige metode - så der er hvad politikerne overvejer nu.
Tom Vilmer Paamand - november 2013

Flere historier fra 2013...
Herunder er en enkelt - klik dig videre til resten...


>  Ny nordisk blok i NATO mod atomvåben!
Med ihærdigt påskruede positive briller, kan det atomare sammenhold i NATO nu blive udfordret fra nordisk side. Disse lande har en klar fælles front mod selv at få påduttet atomvåben, og denne front kunne i bedste fald vokse til et bredere sigte - i og med at der pludselig kan komme fire samarbejdende nabostater med sådanne holdninger, efter det sandsynligt kommende NATO-medlemskab af Finland og Sverige.

- Danmark
Forsvarsminister Morten Bødskov: "Hvis amerikanerne kommer og siger, at de vil have lov til at stille atomvåben op på dansk grund, så er svaret nej! Men der vil være, som sagt, opbevaring af vigtigt materiel for amerikanerne som et eksempel. Og det er klart, at den konkrete drøftelse og forhandling vil selvfølgelig afgøre, hvad det er."

- Finland
"Defence minister Antti Kaikkonen (Cen) pointed out that the issue of nuclear weapons has not been included in the alliance's membership agreements with any country, including Norway. Kaikkonen said that those issues can be outlined separately, if needed: 'Even without separate declarations, I can say that we are not going to request for nuclear weapons to be put on Finnish soil, nor is anyone pushing [such plans]'."

- Norge
"Avtalen sier uttrykkelig at den ikke endrer norsk base- og atompolitikk*, anløpsregler og norske begrensninger på lagring av visse våpentyper på norsk territorium (atomvåpen, landminer og klasevåpen mv)."
[
* Atomvåpen må ikke plasseres på norsk område]

- Sverige
Socialdemokraternas partistyrelse har på sitt möte i dag den 15 maj 2022 beslutat att partiet ska verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i NATO. Socialdemokraterna ska därmed verka för att Sverige, om ansökan godkänns av NATO, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium."

Se også ICANs rappport: Why NATO members should join the UN nuclear weapon ban.

Tom Vilmer Paamand - maj 2022


... Aktuelle indlæg
... UAktuelle indlæg

AldrigMereKrig.dk ©2022