Aldrig Mere Krig Pacifisme er en livsholdning
<   Se alle Aktuelle Indlæg.
Share buttonFredsbilleder...Flere historier fra 2017...
Herunder er en enkelt - klik dig videre til resten...


>  Den danske sang... er militaristisk
En ung blond forfatter prøver at genstarte debatten om racisme i den danske sangskat, atter baseret på sangen om en "ung blond pige". Men det er underligt, at kritikken af vore nationale hymner forsimples til et fokus på hårfarve, mens den øvrige og langt mere brutale nationalisme i sangenes propaganda oftest overses i dag.
Vore svulstige og meget fortidige sange himler nemlig op om nationens storhed, ofte militaristisk baseret på påstået kampevne. Den danske sang har nemlig "klang af klokke, af sværd og skjold", for "kunst og kamp kræver stadig stål" i et "alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes". Ordene er fine eksempler på den voldelige nationalisme, som vi og vore børn lokkes til at besynge gennem livet - og samtlige citater er fra netop den omtalte sang.
Selv om de fleste nok kender Kai Hoffmanns "Den danske sang er en ung blond pige", gælder det for mange kun for titlen. Sangen er derfor et rigeligt nemt samlingspunkt for debat, men en sådan tidsbunden racisme sværter de fleste ældre sange. Omend titlen i dette eksempel er ret uskyldig, for sangens ord glemmer fx også at hylde de rødhårede drenge.
Debatten har dog et lyspunkt, nemlig at opmuntre folk til at lytte kritisk til, hvad der ligger i en sangs tekst. For militarismen plager disse kampsange - med glade ord som da "gotens hjelm og hjerne brast". Mange har just afsunget tilsvarende flovheder om "Brødre, lad våbnene lyne", og vil snart også kunne samles om at "Vi vil fred her til lands", men desværre med "sværdet i hånd".
Danmarks voldsdominerede sange afspejler desværre en virkelighed, der er værre end da de blev skrevet - med vor nyere regeringers bombeglade adfærd rundt om i verden. Men brutalitet bør ikke hyldes, og gode poeter burde fremelske fredeligere fællessang.
Tom Vilmer Paamand - maj 2021... Aktuelle Indlæg
... Indlæg fra 2017
... Indlæg fra 2016
... Indlæg fra 2015
... Indlæg fra 2014
... Indlæg fra 2013
... Indlæg før 2013

AldrigMereKrig.dk ©2012