AMK Guide: Bliv fri for militæret!
> Lær mere om militærnægtelse...


De seneste år er ingen blevet tvangsindkaldt, uanset højt eller lavt frinummer, da der har været frivillige nok. Nogen af disse er dog blevet lokket indenbords med falske oplysninger, om det nyttige i at melde sig frivilligt ved lave numre - men hop ikke på den!

Militærnægtelse er officielt værnepligtens opfyldelse ved civilt arbejde, og betragtes som en erstatningstjeneste. Nægterstatus kan derfor kun opnås under tjeneste eller efter en indkaldelse.

Fra juli 2025 får kvinderne også værnepligt, og august 2026 forlænges afsoningen til mindst 11 måneder. Dette kan få antallet af frivillige til at skrumpe - ikke mindst når der senere, på et fortsat uafklaret tidspunkt, vil blive indkaldt nogle tusind flere end nu. Risikoen for tvangsindkaldelse vil altså være stærkt stigende. Så:

  • Hvis du er ung, så tag roligt til Forsvarets Dag, ...
    ... risikoen for at blive udvalgt og indkaldt til militærtjeneste lige nu er ikke stor.
  • Hvis du alligevel skulle modtage en tvangsindkaldelse, ...
    ... så ansøg om at blive militærnægter i stedet, der er 1.200 gode tilbud!
  • Hvis du simpelthen har lyst til at blive militærnægter ...
    ... kan du opnå dette ved at søge ind i militæret(!), før du fylder 32 år:
    Meld dig frivilligt som soldat ud fra det antal måneder, du ønsker
    - afvent indkaldelsesordren, og så kan du nægte :).
  • Hvis din værnepligt er mere end fem år siden ...
    ... er du helt fri nu, da du kun har haft kortvarig tilknytning til
    Forsvaret, og efter den periode ophører mobiliseringspligten.
  • Hvis du slap for at aftjene værnepligt ...
    ... behøver du ikke nægte også, du er sluppet fri af militæret.
  • Hvis du har aftjent militærnægtertjeneste ...
    ... ændrer dette ikke på din generelle status, du er fri.


Mobilisering? For alle ovenstående personer gælder, at ingen af disse vil stå i Forsvarets systemer til en sådan senere genindkaldelse ved krise eller krig. Men:

  • Hvis du har afsluttet en militær kontraktansættelse, og var ansat før juli 2019 ...
    ... kan du fortsat forhåndsnægte mobilisering, ligesom 3-400 andre allerede har. Alle andre med en tidligere ansættelse i Forsvaret, kan genindkaldes helt frem til pensionsalderen!
  • Hvis du er i gang med din frivillige værnepligt ...
    ... kan du i stedet blive officiel militærnægter. Ansøg om overførsel, og du kan aftjene resten af din periode som nægter - og slippe ud af fem års-perioden med mulig genindkaldelse. Stort set alle registrerede nægtere er nu frivillige, der har fortrudt militærtjenesten.


Frivilligt værnepligtige har fuld ret til at nægte. At dette stadig er muligt skyldes sandsynligvis det rodsammen, som den snigende overgang til en hvervet hær efterlod lovgivningen i. Men når så få benytter muligheden, risikerer den at blive fjernet - ligesom muligheden for som arbejdsløs at nægte produktion af krigsmateriel, hvilket uden debat forsvandt i 2015.

  • Hvis du lige har afsluttet din frivillige værnepligt ...
    ... er der meget lidt du kan gøre de første fem år, da du så er blevet løst tilknyttet til et mobiliseringskompagni. Men herefter er du automatisk helt fri, da du kun havde et kortvarende ansættelsesforhold i Forsvaret.
  • Hvis du har er på eller har afsluttet en militær kontrakt efter juli 2019 ...
    ... kan du ikke blive officiel militærnægter, og heller ikke forhåndsnægte mobilisering. Alle, der har haft længerevarende ansættelsesforhold i Forsvaret, og blev ansat efter juli 2019, kan genindkaldes lige indtil pensionsalderen – dog afhængigt af helbred.


Militærnægtelse er anerkendt som en menneskeret, og Europarådet anbefaler, at ”professionelle medlemmer af de væbnede styrker bør kunne forlade de væbnede styrker af samvittighedsgrunde". Dette er muligt i en del lande, som fx Storbritannien, Tyskland og USA, der tilbyder sådanne soldater en "ærefuld afsked" - men endnu ikke i Danmark. Forsøg alligevel!

Det danske samfund militariseres i hastigt tempo, og årgamle mere fredelige love og vedtagelser ændres til gavn for Forsvaret. Mulighederne for at mobilisere tidligere ansatte blev kraftigt opstrammet flere år før Ukrainekrigen, så tendensen er desværre ikke ny.


Den påkrævede samvittighedskonflikt...

Loven: "Værnepligtige, for hvem militærtjeneste af enhver art efter foreliggende oplysninger må anses for at være uforenelig med deres samvittighed, kan af forsvarsministeren fritages ..."
For at blive nægter kræver loven altså, at militærtjeneste er uforenelig med nægterens samvittighed. Hvorledes dette påvirker den enkelte ansøger, anbefaler AMK at vedkommende selv uddyber omhyggeligt og ud fra egne tanker, så dilemmaet står helt klart. Nedenstående er Forsvarets eget simple forslag til at redegøre for den påkrævede samvittighedskonflikt:

Forsvarets standard-ansøgning: "Da militærtjeneste af enhver art er uforenelig med min samvittighed, og da tjeneste i Beredskabsstyrelsen strider mod min samvittighed - idet det vil indebære, at jeg bliver en del af et samlet totalforsvar, som kan blive sat ind til beskyttelse af personer og materiel i tilfælde af katastrofer eller lignende hidrørende fra blandt andet krigshandlinger eller terrorvirksomhed mod Danmark - ansøger jeg om overførsel til militærnægtertjeneste."




Frigørelse fra eventuel tilknytning til militæret?

Medlemskab af Aldrig Mere Krig er betinget af "frigørelse fra eventuel tilknytning til militæret herunder beredskabstjenesten". Om medlemmerne så faktisk er frigjorte, er ikke noget som AMK aktivt kontrollerer. I praksis gælder dette naturligvis kun for folk med en helt aktuel militær tilknytning, jævnfør gennemgangen her på siden. Ingen andre er registreret til mobilisering, og har derfor desværre ikke mulighed for at undsige sig yderligere.

Men du kan sagtens være MILITÆR-NÆGTER, også uden udført statslig aftjening!



Ovenstående gennemgang er bl.a. baseret på oplysninger fra Forsvarsministeriets
Totalforsvarsarkiv, uden at dette nødvendigvis er enig i fortolkningerne her!
AldrigMereKrig.dk ©2025
Bliv fri for militæret!