Billedhuggeren Jens Galschiødt er gæsteskribent:

Appel om støtte til en orange aktion
under OL i Beijing 2008

Kan Kina forbyde farven Orange?

Vær med til at sætte det kinesiske styre skakmat og lave en global manifestation for menneskerettighederne.
Vi opfordrer dig hermed til at slutte op omkring projektet TheColorOrange.net for at vise Kina under OL i august 2008, at vi er mange der har øje på styrets krænkelser af menneskerettighederne.
Ideen er både raffineret og enkel. Ved at bruge noget orange under OL-arrangementerne både i og uden for Kina sender man et signal om at noget er galt i Kina. Det kan være en orange hat, kamerataske, slips, kuglepen, papir, kjole, jakkesæt, taske. m.v. Ja selv det at pille en appelsin vil under de rette omstændigheder være et markant udsagn.
Ingen politisk eller religiøs bevægelse kan tage patent på projektet. Ved at deltage i projektet viser man blot at man støtter kampen for menneskerettighederne i Kina.
Regeringen vil gennemføre et perfekt og strømlinet OL der skal promovere Kina som et moderne og velfungerende samfund foran milliarder af tv-seere på hele kloden. De vil gøre alt for at undgå kritik for åben skærm. Men brugen af Farven Orange kan netop bryde med den strenge censur og dryppe lidt malurt i styrets propaganda-bæger. Samtidig får millioner af undertrykte kinesere en stemme under OL2008.
OL Charteret nævner som fundamentale OL-principper "respekten for universelle, fundamentale og etiske principper" og "at fremme oprettelsen af et fredeligt samfund, der er optaget af bevarelsen af den menneskelige værdighed". Og ingen kan vel med rimelighed påstå at det kinesiske styre lever op til disse idealer. Men brugen af farven orange er et etisk og upolitisk udsagn der er i dyb samklang med den olympiske bevægelses fundamentale principper.
Projektet kan kun lykkes ved at rigtig mange ved hvad Farven Orange betyder. Det ville normalt koste et reklamebudget på millioner af dollars. Det har vi ikke, men vi har (måske) dig :-). Hvis du og millioner af andre hjælper med at bringe ideen videre, kan vi sammen skabe en sommerfugle-effekt, der lader en orange vind blæse over Kina.

Send denne mail videre til alle på din adresseliste, gå ind på websiden www.TheColorOrange.net og meld dig selv til maillisten så du løbende bliver opdateret omkring projektet. Meld selv tilbage til websiden, med de aktiviteter eller ideer hvor du har brugt Farven Orange, så vi kan sprede det glade budskab til inspiration for andre.
Gør selv kreativ brug af Farven Orange op til OL-arrangementer. Hvis du er sportsudøver eller med i en forening der støtter menneskerettighederne så kan du opfordre dem til at bruge orange i deres materialer og til offentligt at støtte kampagnen. Hollands OL-sportshold er pga. deres orange farver fødte medlemmer af projektet. Hvad med dit lands OL-helte, er de kun helte når det gælder sport? Tænk hvis den første guldvinder i Kina tørrer sveden af panden med et orange lommetørklæde…...
Det er den danske billedhugger Jens Galschiøt der står bag manifestationen Farven Orange. Kunstneren er uafhængig af alle politiske og religiøse interesser og har ofte lavet globale kunstevents til forsvar for et humanistisk menneskesyn bl.a. i samarbejde med demokratibevægelsen i Kina.
Farven Orange er inspireret af bl.a. maleren Kandinsky's udsagn om af "farven orange er rød der er blevet gjort mere human ved hjælp af gul". Kinas farve er jo netop rød, så måske kan vi støtte de humane kræfter ved at introducere Farven Orange. Men valget af Farven Orange er også inspireret af fangedragterne fra Guantanamo, af munkene i Tibet og Burma, m.m. Vi håber at mange enkeltpersoner og organisationer vil tilslutte sig projektet og bruge Farven Orange.

Marts 2008: Jens Galschiøt, billedhugger, Odense
AldrigMereKrig.dk ©2008
Gæsteindlæg