Danmark kunne hjælpe bedre uden militær til Syrien
Fredsministerium har før afstemningen
april 2016 sendt et forslag til Forsvarsudvalget om mulige alternativer til at sende danske soldater til Syrien. Det er nemlig at miste proportionssansen, når de ivrigste fortalere for forslaget giver denne kriminelle organisation så meget anerkendelse, at man anvender betegnelsen "Islamisk Stat" og sammenligner med de forbrydelser mod menneskeheden, som Sovjetunionen under Stalin og Tyskland under Hitler gjorde sig skyldige i - og så vil lade dansk militær bombe den væk fra jordens overflade.
Under første behandling af lovforslaget viste det sig også, at der ikke er klarhed over hvordan man har tænkt sig at opnå sine mål. Man kan heller ikke med sikkerhed sige, hvem de danske bombepiloter og soldater kommer til at arbejde sammen med - og danske soldater bliver ikke på forhånd instrueret i, hvordan de kan tage fanger. Beslutningen om at udvide den såkaldte krig mod terror ind i Syrien hviler på et meget tyndt grundlag. Det nuværende Folketingsflertals ønske om at spille med de militære muskler er en symbolsk gestus, der har til hensigt, at vise en terror-opskræmt befolkning politisk handlekraft og samtidig holde Danmark inde som en del af "den villige koalition" med USA i spidsen.
Vi mener med udgangspunkt i FN pagten, at fred skal opnås med fredelige midler og at den påtænkte udstationering af bombefly og specialenheder ikke vil have den ønskede effekt. Dette er en ualmindelig fedtet og meget uambitiøs indsats. Mere ambitiøst kunne man gennemføre en selvstændig dansk analyse af problemet, øge støtten til det syriske civilsamfund, øge humanitær hjælp og hjælp til genopbygning, skabe en effektiv økonomisk og politisk embargo og inddæmningsstrategi samt øge støtten til våbenhvile og fredsproces.
Herhjemme bør Danmarks evne til "fredsførelse" øges gennem en gennemgribende evaluering af dansk aktivistisk krigspolitik, øget forskning og uddannelse i international ikkemilitær konfliktløsning og etablering af et sikkerheds- og nedrustningspolitisk udvalg i Folketinget - samt øget støtte til dansk udviklingsbistand og FNs diplomatiske fredsindsatser, og en alliancefri og selvstændig udenrigspolitik. ...
Læs hele teksten på FRED.dk!
Hasse Schneidermann - april 2016
Flere historier fra 2016...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> Alle Vestens våben nyttede ikke
- Alle må opruste, for dialog nytter ikke mod despoter,
lyder det alt for
enstemmigt igen. Men Ruslands angreb på Ukraine viser helt modsat, at alle Vestens våben intet har nyttet, for oprustning og militær afskrækkelse var der igen så rigeligt af.
Spørgsmålet er ikke, om der mon er kastet nok kræfter ind i diplomati og forhandling, for svaret er et alt for indlysende NEJ. Også herhjemme har skiftende regeringer i stedet satset milliarderne på våben, men diskussionen om hvorfor, og hvad de i givet fald skulle afhjælpe, har været stærkt begrænset. Spørgsmålet lyder så: Hvorfor er fredsfolkene tavse - men vi råber os hæse efter ærlig dialog og tillidsskabende forhandlinger med samme kraft, som vi
altid har gjort det.
Heldigvis går flere og flere russere
på gaden i protest mod krigen, trods den russiske regerings nedbankning af demonstranter. Ikke mindst
de unge, der ser det tåbelige i angrebet, og frygter en fremtid spærret inde bag Vestens restriktioner.
"Нет Войне", lyder råbet i Rusland, og
modsvares af
"Ні Війні" i Ukraine:
"Nej til Krig!"AMK støtter budskabet i begge lande. Men mens mange
jubler med over den russiske krigsmodstand, hænges ukrainske krigsmodstandere ud som
forrædere. Krigen har fået den ukrainske regering til at slå hårdt ned, mod hvad den opfatter som
deserteringer, så alle mænd op til 60 år nu har
fået forbud mod at forlade Ukraine. Helt uanset at der foregår en krig, er det skammeligt at slæbe krigsmodstandere til fronten.
Rusland må forestille sig, at de kan omdanne samfundet i Ukraine til en underdanig lydstat, men det vil velkendte metoder som civil ulydighed og militærnægtelse kunne gøre umuligt - langt bedre end militær mod militær. Tving Rusland til forhandlingsbordet og ud af Ukraine med ikkevoldelige metoder og
diplomatisk kraft. Det burde være indlysende nu selv for politikere, at deres blinde tiltro til militært isenkram ikke får gjort vores verden sikrere.
Læs hele argumentationen på FRED.dkTom Vilmer Paamand - februar 2022
...
Aktuelle indlæg
...
UAktuelle indlæg