Mange i EU vil ikke med i støttekrig for NATO
Op mod
halvdelen
af Englands, Spaniens og Tysklands borgere støtter ikke op bag NATOs såkaldte musketer-ed. De tre lande er splittet mellem fra 43-53 procent imod, til 40-46 procent for, ved spørgsmålet om deres eget lands militær skulle kæmpe med, hvis Rusland angreb et af sine nabolande. Også i Frankrig er et stort mindretal imod, mens opbakningen modsat er ret massiv i Holland og Polen. På den anden side af Atlanten støtter Canadas og USAs borgere op med fra 58-62 procent.
Meningsinstituttet PEW fremlagde undersøgelsen under den jublende overskrift: "
NATO's Image Improves on Both Sides of Atlantic", efterfulgt af mere prosaiske "
European faith in American military support largely unchanged". Tallene viser også at skillelinjen i USA ligger helt modsat af Europas, for i USA støtter et voldsomt flertal af "liberals" NATO, mens kun under halvdelen af "conservatives" er for. Undersøgelsen dækker kun de større EU-lande, så Danmark er ikke nævnt.
Undersøgelsen er lavet mens NATO-landene er ved at tilslutte sig kravet om hvad der skal blive en fordobling af de fleste landes militærbudgetter. Pt ligger de fleste lande på under 1,2 procent ligesom Danmark. Procenttallet er en meningsløse målestok, da fx Grækenland af lokale grunde bruger meget mere på militær end Danmark, men trods dette har
svært
ved at deltage i NATOs missioner, hvor Danmark altid villigt stiller op. Kravet om de to procent vil gøre NATO voldsomt stærkere end sine titulære modstandere, så fx Tyskland får et
større
militærbudget end hele Rusland.
En anden målestik for at støtte global sikkerhed er FNs
fredsbevarende styrker,
hvor Danmark tidligere har spillet en stor rolle. I dag er denne indsats stort set overladt til
ikke-vestlige
lande, med Bangladesh, Etiopien, Indien, Nepal, Pakistan og Rwanda i front, der alle har mellem 5-8.000 tropper sendt ud. Gennem de sidste 50 år havde Danmark ofte selv mere end 1.000 ude, men i dag er tallet nede på 36 udsendte - hvilket kun er halvt så mange som USA. Rusland har 95, mens Kina har 3.000 afsted.
Flere historier fra 2017...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> Sang for fred i RandersNår
Syng For Fred initiativet i Randers inviterer folk til at synge sammen for freden lørdag den 21. december, hvor Kulturhus Randers holder
Jul i Kulturen, er det 5. gang det sker.
Første gang var da byens Kulturhus blev genindviet efter omfattende ombygning i midten af august, og siden har vi sunget for fred i anledning af FNs fredsdag, på FNs dag for afskaffelse af atomvåben og da selve FNs pagt fyldte 79 år udendørs på byens Rådhustorv, eller inde i Sct. Mortens kirke.
Arrangementerne varer en halv time og består altid af fire fælles sange, optræden af en solist eller kor, et poetisk indslag og et fredsoplæg i dagens anledning.
Den 21. december synger vi selvfølgelig Plastic Ono Bands:
Happy Xmas (War is over) og Randers kunstmuseums inspektør, Lise Jeppesen taler om ”fred og kunst”, når vi nu er i Kulturhuset.
Da
Syng For Fred initiativet ønsker at give mange flere folk mulighed for via sang, at udtrykke deres ønske om fred i verden og dermed styrke fredskulturen, har vi en række også landsdækkende
Facebook.com/people/Syng-for-fred/61558667191053/">Syng For Fred arrangementer i støbeskeen til næste år.
Hasse Schneidermann, Randers - december 2024
...
Aktuelle indlæg
...
Uaktuelle indlæg