Rapport: Sats på lavspænding i Arktis, mens USA opruster...
Forslagene ser gode ud: Arbejd på
afspænding i Arktis, og
understreg risikoen for eskalering. En
stærkere diplomatisk indsats, der fastholder
folkerettens betydning. Øget
offentlighed om beslutningerne, og reel
opbakning til Ilulissat-erklæringen.
Disse positive forslag dominerer
anbefalingerne i en ny
analyse om Arktis fra Center for Militære Studier. Rapporten fastslår, at USAs politik for Arktis endnu ikke er låst fast, og at Danmark og Rigsfællesskabet dermed fortsat har mulighed for at sætte sit præg.
Men oven i optimismen kommer nogle mere negative elementer, der virker som en resigneret opsummering af, at USA under alle omstændigheder vil ende med at gøre som de lyster: Forbered dansk og grønlandsk offentlighed på
øget amerikansk militær opbygning i Grønland. Fasthold
behovet for afskrækkelse af Rusland, og hjælp USA med
antiubådskrigsførelse og øget varslingsindsats, fordi det måske kan styrke dansk diplomatis gennemslagskraft.
Søg
tæt samarbejde med USA om f.eks. havne, hvis
USA vil realisere sit behov for flådebaser i Grønland og på Færøerne. Arbejd på, at
beslutninger i relation til USAs ønsker kan tages hurtigt, og titulært på et
oplyst, demokratisk og fælles grundlag...
Tom Vilmer Paamand - marts 2021
Flere historier fra 2021...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> Find plads til en smule fred i forsvarsforliget, tak!For hver 10 kroner sat af til militære løsninger, så giv 1 øre til udvikling af fredelige alternativer, foreslår foreningen Aldrig Mere Krig - bevidst sagtmodigt:I den aktuelt ophedede situation er behovet for en stærk dansk kapacitet for freds- og konfliktløsning blevet endnu mere indlysende. Men i et kollektivt svigt er dette
stort set sparet væk, selvom evnen til at kunne dæmpe, hindre og afslutte konflikter er en vigtig del af et lands forsvarsmuligheder.
En kapacitet for fred bør derfor indgå i det kommende forsvarsforlig, hvor en integrering kan sikre løbende bevillinger i et længere tidsperspektiv - samlet i en målrettet pulje, der kan søges til freds- og konfliktforskning samt udvikling, oplysning og undervisning i bredere ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter.
Behovet er stort, mens den foreslåede udgift er forholdsmæssigt beskeden, så der er intet budgetmæssigt problem i at finde plads til en smule fred i forsvarsforliget. Over tid bør beløbet naturligvis vokse til en langt rimeligere størrelse, men se dog at få startet en sådan årlig pulje til ikke-militære alternativer.
Blot en tusindedel af det samlede forsvarsbudget kan gøre en verden til forskel.
- En tusindedel løber trods alt op i små 40 millioner kroner om året til fredsudvikling, hvor til der pt intet gives. Og da Danmarks militærbyrde er sat til kronisk at stige, ville denne foreslåede beskedne pulje også vokse med hvert eneste år.
Sidst dette blev forsøgt var i 2015, hvor der på finansloven blev afsat et enkeltbeløb på 12 millioner til "ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter". Denne bevilling blev aldrig udbetalt, da beløbet blev annulleret ved et regeringsskifte. En binding til forsvarsforliget denne gang kan sikre beløbet i en årrække.
Kontakt partierne, også lokalt, og få sat fut i dem!
Tom Vilmer Paamand - maj 2023
...
Aktuelle indlæg
...
UAktuelle indlæg