Aldrig Mere Krig Pacifisme er en livsholdning
menu
<   Se alle Kommentarer
Share button


Forbud mod atomvåben bliver FN-lov!
logoDen 24. oktober 2020 opnåede FNs Traktat Om Forbud Mod Atomvåben (TPNW) at halvtreds lande havde ratificeret. Med dette nødvendige antal støtter bag sig, vil traktaten træde i kraft om 90 dage - så fra den 22. januar er atomvåben formelt dømt ulovlige. Forbuddet gælder alt fra udvikling og afprøvning over besiddelse til trusler samt ikke mindst brug af atomvåben. Dette er en historisk milepæl, for atomvåben var det eneste masseødelæggelsesvåben, der endnu ikke var forbudt i henhold til international lov. Når traktaten træder i kraft, er atomvåben korrekt kategoriseret som ulovlige, ligesom kemiske og biologiske våben er det.
Aldrig Mere Krig hilser naturligvis dette velkomment. Foreningen har bekæmpet atomvåben siden de blev opfundet. AMK var en drivende kraft i atomvåbenmodstanden i 60erne, og er nu med i den nye danske kampagne for et forbud mod atomvåben.
FNs nu vedtagne forbud mod atomvåben er nemlig kun et skridt på en lang vej. Selvom to tredjedele af verdens lande står bag, har atommagterne og NATOs medlemmer valgt at stå udenfor. Traktatens brede støtte gør dog, at den også gælder for de fraværende - så disse har nu et solidt forklarings- og troværdighedsproblem over for resten af verdens lande.
Som NATO-medlem er Danmark desværre heller ikke med. Kampagnen mod atomvåben står derfor bag et borgerforslag, om at Danmark skal tilslutte sig FN-traktaten. Borgerforslagets 50.000 underskrifter skal meget passende være i hus samtidig med at FNs forbud træder i kraft til januar. AMK opfordrer alle til at deltage i presset for at Danmark kommer med i traktaten: AtomvaabenForbud.NU!
Tom Vilmer Paamand - oktober 2020






Flere historier fra 2020...
Herunder er en enkelt - klik dig videre til resten...


>  Fire ud af fem værnepligtige forlader Forsvaret
logoForsvaret praler rigeligt om de mange, der frivilligt ønsker at blive værnepligtige – men lysten til et mere permanent liv som soldat viser sig hurtigt at være stærkt begrænset. Mere end 80 procent af disse så villige forlader nemlig forsvaret igen straks efter afsluttet værnepligt.
Selvom Forsvaret langt fra har brug for alle, er det for få, der lader sig rekruttere videre. Dette trods reklamer for små 30 millioner kroner om året, også efter unge, der ikke har været i trøjen – men som har "en ikke-erkendt interesse for forsvarets uddannelser", som det så kringlet beskrives.
Dette giver fortsatte problemer med kvaliteten, som Hærens Konstabel- og Korporalforening beklager det: "Manglende evne til at fastholde konstabelgruppen i længere tid medfører ærgerlige udgifter til hele tiden at rekruttere og uddanne nye soldater til erstatning for dem, som går."
En ikke oplyst del af de unge værnepligtige er i øvrigt kun hvad der kaldes teknisk frivillige, hvilket er tvangsindkaldte, der så (kraftigt opfordret) melder sig "frivilligt" for at få lidt ekstra indflydelse på deres værnepligt.
Undervejs i værnepligten dropper 10-12 procent ud, og de seneste to år er 80 værnepligtige blevet anmeldt til auditørkorpset for helt at udeblive fra tjeneste, hvilket selv for "frivilligt værnepligtige" kan betyde op til seks måneder i fængsel. Nogle få af dem spørger AMK om hjælp, for den enkleste måde at slippe ud på er pludselig at udvikle en samvittighed, og så blive nægter i stedet – og vi hjælper naturligvis så godt vi kan.
Nægtere har den yderligere bonus, at de ikke bindes til totalforsvarsstyrken, som de tidligere militært værnepligtige gør. Disse har nemlig pligt til ved krig eller krise at tage uniformen på igen de næste fem år. For selv kortidsansatte i Forsvaret gælder pligten frem til pensionsalderen, og for op til 36 måneder. Denne lov blev strammet gevaldigt op i 2019, og viser igen, at Forsvarets behov altså langt fra kan dækkes alene af de så opreklamerede frivillige.
Tom Vilmer Paamand - august 2021

Efter at ovenstående fortælling var søsat, blussede en ældre sag pludselig op den 16. september i OLFI (bag mur). Forsvarsakademiets forsker Peter Viggo Jakobsen havde i 2019 udtalt sig, om "problemer med fastholdelse af sergenter og konstabler i Forsvaret". Han vurderede, at det "kan blive en sikkerhedspolitisk trussel, da Forsvaret kan blive ude af stand til at varetage deres opgaver, hvis udviklingen fortsætter”, og andre forskere bekræftede problemstillingen.
Men Forsvarsministeriet havde så forsøgt at beordre Forsvarskommandoen til at nedgradere Peter Viggos udtalelse, så han hermed ikke havde udtalt sig faktuelt som forsker, men kun med holdninger som privatperson. Forsvarsakademiet nægtede, og pointerede at Peter Viggos status altså ER "forsker". Personaleflugt fra forsvaret er åbenbart et betændt emne, men både i 2019 og i 2020 var der tilsvarende historier.







... Aktuelle indlæg
... Uaktuelle indlæg

AldrigMereKrig.dk ©2024