Fredsrelevant på Folkemødet 2018

Fredsfolk tager igen til Bornholms folkemøde for at
sætte freden på dagsordenen. Alle de mere fredsrelevante indslag - inklusive diverse militær populisme - kan findes på en liste over
udvalgte oplevelser hos FRED.dk. I år kan freden findes især ved følgende møder og popup-events:
- Torsdag 14. juni 13:15-14:00 i Civiltinget:
Alliancefri dansk og nordisk forsvarspolitik
- Fredag 15. juni 17:00-19:00 ved Brandstationen:
Mød fredsfolk om Østersøen som Fredens Hav
- Lørdag 16. juni 13:30-14:30 i Civiltinget:
Kan en ny kold krig forhindres?
- Lørdag 16. juni 14:00-16:00 ved Brandstationen:
Mød fredsfolk med alternativer til ny kold krig
- Lørdag 16. juni 15:10-16:00 i Folkeoplysningen:
Kan EU skabe fred i vor tid?
- Søndag 17. juni 9:00-10:00 på Danchells Plads:
Mød fredsfolk der tror på sange om fred!
Resten af tiden larmer politikerne videre om den påståede nødvendighed for at opruste mod
Truslen fra Øst, og at være rigtig bange hele tiden. Kom og find håb i stedet!
Flere historier fra 2018...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> Udtalelse fra nordiske fredsorganisationerEn lang række nordiske fredsbevægelser, herunder Aldrig Mere Krig, er gået sammen om en fælles udtalelse vendt mod den voldsomt øgede oprustning i Norden. Tekstens budskab er, at NATOs forsvarsministermøde i november 2017 tog en række beslutninger, som udgør en alvorlig trussel mod freden.
Først gennemgås hvordan faren for krig er øget gennem oprettelsen af nye kommandocentre, de første skridt mod permanente USA-baser i Norden og indkøbet af F-35 kampfly bygget til at bære atomvåben. Oven i dette sker der en øget militarisering af Østersøen og Baltikum, samt ved at de tidligere neutrale lande Finland og Sverige udvikler nyt samarbejde med USA og NATO. Teksten opfordrer til løbende protester mod oprustningen af Norden, men afslutter dog med dette fremtidshåb:
I dag er forståelsen af udenrigs- og sikkerhedspolitikken domineret af magttænkning. Dette medfører, at alle stater bruger trusler, afskrækkelse og forskellige former for vold for at opnå kortsigtede nationale mål. I værste fald kan dette føre til den totale ødelæggelse ved en atomkrig.
Der findes viden om hvordan man mere konstruktivt håndterer konflikter, men den bliver ikke brugt. Denne viden er det grundlæggende princip bag FNs charter og diplomatisk mægling. Det handler om at analysere konflikter ud fra alle parters perspektiver, undgå trusler og i stedet se konflikter som et fælles problem, der må løses på respektfuld måde. Det er vigtigt ikke at skabe modsætninger. Fjendebilleder skal modvirkes.
Militarisering er baseret på menneskets frygt. Genoprustning medfører blot mere militær opbygning, endnu mere frygt og endnu flere våben i en ond spiral af enorme omkostninger.
Vi er talsmænd for dialog på alle niveauer, økonomisk og kulturel udveksling som diplomatiske redskaber til at imødekomme alle folks og alle stater behov - mod "en fælles menneskelig sikkerhed":
Udnyt alt hvad vi ved om hvordan konflikter håndteres konstruktivt. Oprethold FN-pagten, som er underskrevet af alle stater, og som foreskriver konfliktløsning ved fredelige midler. At krig er forbudt, undtagen som selvforsvar. Krig fører til flygtninge, til lidelse og til nye konflikter. Ressourcerne skal bruges til menneskers velfærd, ikke til krig og ødelæggelse.Tom Vilmer Paamand - august 2018
...
Aktuelle indlæg
...
UAktuelle indlæg