Find plads til en smule fred i forsvarsforliget, tak! For hver 10 kroner sat af til militære løsninger, så giv 1 øre til udvikling af fredelige alternativer, foreslår foreningen Aldrig Mere Krig - bevidst sagtmodigt:I den aktuelt ophedede situation er behovet for en stærk dansk kapacitet for freds- og konfliktløsning blevet endnu mere indlysende. Men i et kollektivt svigt er dette
stort set sparet væk, selvom evnen til at kunne dæmpe, hindre og afslutte konflikter er en vigtig del af et lands forsvarsmuligheder.
En kapacitet for fred bør derfor indgå i det kommende forsvarsforlig, hvor en integrering kan sikre løbende bevillinger i et længere tidsperspektiv - samlet i en målrettet pulje, der kan søges til freds- og konfliktforskning samt udvikling, oplysning og undervisning i bredere ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter.
Behovet er stort, mens den foreslåede udgift er forholdsmæssigt beskeden, så der er intet budgetmæssigt problem i at finde plads til en smule fred i forsvarsforliget. Over tid bør beløbet naturligvis vokse til en langt rimeligere størrelse, men se dog at få startet en sådan årlig pulje til ikke-militære alternativer.
Blot en tusindedel af det samlede forsvarsbudget kan gøre en verden til forskel.
- En tusindedel løber trods alt op i små 40 millioner kroner om året til fredsudvikling, hvor til der pt intet gives. Og da Danmarks militærbyrde er sat til kronisk at stige, ville denne foreslåede beskedne pulje også vokse med hvert eneste år.
Sidst dette blev forsøgt var i 2015, hvor der på finansloven blev afsat et enkeltbeløb på 12 millioner til "ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter". Denne bevilling blev aldrig udbetalt, da beløbet blev annulleret ved et regeringsskifte. En binding til forsvarsforliget denne gang kan sikre beløbet i en årrække.
Kontakt partierne, også lokalt, og få sat fut i dem!
Tom Vilmer Paamand - maj 2023
Flere historier fra 2023...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> AtomvaabenForbud.NU? Skriv under!Danmark skal tilslutte sig FN-traktaten om forbud mod atomvåben!Aldrig Mere Krig er med til at starte denne nye atomvåbenkampagne, og det er ikke første gang. Vi var nemlig med under de første demonstrationer på Århus Havn i august 1959 og januar 1960 - mod losningen af raketsystemerne
Nike og Honest John, der da blev opstilles i Danmark og kunne affyre atomvåben.
Blandt arrangørerne var højskolelærer Carl Scharnberg, der fra sit udgangspunkt i AMK i sommeren 1960 med støtte fra en række andre fredsforeninger fik skabt "Kampagnen mod Atomvåben". I årene fra 1960 til 1963 gennemførte bevægelsen de sagnomspundne
atomprotestmarcher fra Holbæk til København, der af mange opfattes som den første egentlige græsrodsbevægelse i Danmark siden besættelsestiden.
På forsiden af AMKs daværende månedsblad inviteredes der til protestmarch med Carl Scharnbergs fortsat manende ord: "
Vi ved hvad der vil ske. At uanset hvor på kloden kernevåben anvendes, så vil det ramme os. Vi ved, at radioaktivt nedfald ikke spørger om landegrænser, om politisk system. Det rammer os alle. Derfor kræver vi af den danske regering, at den ved enhver lejlighed, gør det klart ude i verden, at Danmark fordømmer enhver form for anvendelse af kernevåben, uanset hvor og hvem, der foretager disse sprængninger."
Og til afslutning: "
Spørg os ikke hvorfor vi starter en kampagne mod atomvåben. Det er vor pligt at gøre det. For vor egen skyld. For vores børns skyld. Kun en aktiv folkestemning kan fremkalde reaktioner. Hver enkelt kan hjælpe os. Hver enkelt kan svigte. Derfor marcherer vi."
I vor nutid har vi helt andre problemer, end for 60 år siden - men selv om gode aktivister dengang faktisk fik stoppet planerne om at få atomvåben i Danmark, er
truslen fra dem fortsat en overhængende og alt for overset
risiko.
Men når 50.000 borgere med stemmeret har støttet dette
borgerforslag, kan det blive fremsat i Folketinget - og gøre en forskel. Find dit NemID og en PC, og skriv under - for dette kan desværre kun gøres via internettet.
Atomforbudstraktaten støttes allerede af to tredjedele af FNs medlemslande. Diverse slyngelstater har endnu ikke meldt sig til, inklusive Danmark og de øvrige NATO-lande. Men traktaten mangler faktisk kun støtte fra ganske få lande mere for at blive lovfæstet alligevel!
Tom Vilmer Paamand - august 2020
...
Aktuelle indlæg
...
Uaktuelle indlæg