Krigsskib uden ID nedlagt af olietanker

Norge undgik snært et
gigantisk olieudslip, da et topmoderne krigsskib kolliderede med en olietanker i en fjord ved Bergen på vej hjem fra en stor NATO-øvelse. Krigsskibet er svært at se på radar og viste ikke ID-signal.
Heldigvis var det kun den tre milliarder kroner dyre norske fregat der kuldsejlede, og nu måske er totalskadet. Uheldet kunne have været endt langt værre, da tankeren var fuldt lastet med knap 100 millioner liter olie, og krigsskibet med armerede torpedoer og anden ammunition, men det blev altså kun dets egen olie, der endte i havet.
Krigsskibet var fortsat på øvelse og havde
slukket for sin lovpligtige ID-sender, hvilket kan have bidraget til at tankeren ikke opdagede det i tide. Senderen blev først slået til lige efter at ulykken var sket, og skibet viste sig så pludselig frem som "NATO Warship F313". Moderne krigsskibe bygges med
stealth-egenskaber, så de er svære at se på radar, og andre skibe har rapporteret, at de kun så ulykkesskibet som en
mørk skygge. Krigsskibet blev
advaret af Kystvagten i minutterne op til sammenstødet, men undlod at reagere.
Det var for nyligt en
stor historie i Danmark, at et russisk skib sejlede våben til Vietnam gennem Storebælt.
AIS-signalet var tændt, men med en
ukorrekt beskrivelse af den sprængfarlige last. Det viste sig dog, at russerne havde fulgt alle regler ved at rapportere våbenlasten via
VTS-systemet, som assisterer skibe gennem Storebælt.
Modsat har det ikke været fremme hvor ofte Danmarks og NATOs egne krigsskibe helt slukker for ID-senderne, og om dette er til besvær for den øvrige skibsfart. Fx sejlede det enorme engelske hangarskib
HMS Illustrious i 2012 gennem Øresund uden hverken nationalflag eller
AIS-signal. Der har været tilsvarende
problemer med danske kampfly og spionfly fra USA, der fx fløj ind over Sverige uden tilladelse og med slukkede ID-sendere.
Det norske eksempel viser at dette problem også findes til havs, og hvilke enorme konsekvenser militærets bevidste omgåelse af sikkerhedsregler kan få for miljøet - uanset om krigsskibene er fra Rusland eller er Danmarks egne.
Flere historier fra 2018...Herunder er en enkelt -
klik dig videre til resten...
> Hæder til Christian Friis Bach for hjælp til krigsramte
Aldrig Mere Krig har hædret tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach med foreningens
Fredsrose, for sit initiativ med importvirksomheden
Warfair, der hjælper krigs- og konfliktramte lande til at afsætte varer på det europæiske marked, inklusive finansiering og tjek af producenter i en etisk komité.
- Meget få handler med varer fra krigs- og konfliktramte lande. Warfair finder de gode produkter, og skaber de nødvendige aftaler til virksomheder i Danmark og i EU. Fredsrosen fra Aldrig Mere Krig er en god opmuntring til at klø på og få det til at lykkes, sagde Christian Friis Bach ved overrækkelsen.
Han fortalte, at den første sending kaffe fra Yemen hurtigt blev udsolgt, og at sesamfrø fra Somalia er på vej. Det samme gælder safrankrydderier fra Afghanistan, der vil blive solgt gennem Irma, og der bliver nok også fundet butikker til en særlig afghansk lakrids.
- Handlen stopper, når der er krig og konflikt. Befolkningerne bliver arbejdsløse og fattige. Warfairs projekt er at holde handlen ved lige – med en vision om hermed at skabe fred gennem handel. Det syntes vi i Aldrig Mere Krig lyder som et rigtigt godt initiativ, der er værd at støtte, sagde Aldrig Mere Krigs formand Tom Vilmer Paamand.
Aldrig Mere Krigs Fredsroser er blevet uddelt i mere end 50 år, og er foreningens mere beskedne version af Nobels fredspris. Denne er også lige blevet uddelt, og gik til FN’s fødevareprogram som en "
drivende kraft mod at sult bruges som våben i krig og konflikt". AMKs Fredsrose ligger hermed
godt i tråd med Nobels prisuddeling.
Fredsrosen er i nyere tid
givet til så forskellige modtagere som tidligere chef for Jægerkorpset Poul Dahl, fredsforsker Jan Øberg, musiker Henrik Goldschmidt og ingeniørfirmaet Rambøll - og består af et indrammet diplom og en rose.
Christian Friis Bach har udover sin ministertid haft høje poster hos Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp, samt hos FN og i diverse græsrodsprojekter. Fredsrosen blev overrakt den 10. oktober i Ubuntu Huset i København i forbindelse med Aldrig Mere Krigs årsmøde.
Tom Vilmer Paamand - oktober 2020
...
Aktuelle indlæg
...
UAktuelle indlæg